23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı kutlamaları çerçevesinde Priştine’de dün “Kosova’da Türkçe Yayın Basın” konulu panel düzenlendi. Panelde Kosova’da görsel, işitsel, yazılı ve internet medyasının bulunduğu durum ve ileride yapılması gerekenler konuşuldu.
“Gerçek” Türk Kültür Sanat Derneği’nde düzenlenen panelde hazır bulunanları selamlayan Kosova Kamu Yönetim Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTP Mahir Yağcılar, 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı etkinliklerinden kısaca bilgi verdi. Kutlamalar ve düzenlenen yuvarlak masa toplantıları çerçevesinde Türkçe medya konusunun da değerlendirilmesinin önemden olduğunu söyleyen Mahir Yağcılar, panelin ileride medya alanında atılacak adımları da belirleme açısından faydalı olacağını vurguladı.
Kosovahaber Editörü Raif Kırkul’un moderatörlüğünde panelistler Kosova Radyo Televizyonu-RTK Türkçe yayınlar editörü Feride Zeynullah, Kosova Radyosu Türkçe Yayınları Sorumlusu Güner Şaban ve RTK Yönetim Kurulu üyesi Elif Tokmak, RTK’da Türkçe yayınlarla ilgili bilgi verdi.
RTK’da yayın hacminde ve kadro sayısında yaşanan gerilemeye dikkat çeken Feride Zeynullah ve Güner Şaban, topluluklar dillerinde yayınlara ayrılan 15% lik orandan Türkçe yayınlar istifade etmekte sıkıntılar yaşandığına işaret etti. Topluluklar yayınları için ayrılan RTK 2 TV kanalında 2013 yılından bu yana sadece Sırpça yayın yapıldığına diğer dillerde yayınlar başlatılmadığına işaret edilirken bunun üstesinden gelinmesi için siyasi ve toplumsal desteğe ihtiyaç duyulduğuna işaret ettiler.
Panelin ikinci bölümünde söz alan Bayram İbrahim, Işık Kaytaz, Şerafettin Ömer, Hayrettin Gaş, Ercan Kasap, Zeynel Beksaç ve Esin Muzbeg, ister kamu ister de özel Türkçe medyanın durumunu “gerileme” ve “kötü olarak değerlendirdiler.
“Tan” Gazetesi ve yayınlarına son verilmesinden sonra Kosova’da Türkçe birkaç gazetenin çıktığı ancak uzun ömürlü olmadığı belirtilirken ortak hareket ederek, yayın politikası belirlenerek ve finansal kaynak temin edilerek bir gazeteye ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Kosovalı Türklerin haber alma hakkından mahrum olduğuna işaret eden konuşmacılar, bunun çözümünü de kamu ve özel medyanın güçlendirilmesi teşkil ettiği belirtildi.
Gazete, radyo ve televizyon arşivlerine sahip çıkılması gereğine de işaret edilirken özellikle “Tan” ve RTK arşivlerinin durumunun kötü olduğuna vurgu yapıldı.
Kosova’da özel Türkçe medya araçlarının maddi sıkıntılar içinde çalışmalarını sürdürdüğü belirtilen panelde, Kosova kurumlarının yükümlülüğü olmasına rağmen topluluklar ve dolayısıyla da Türkçe medyaya son olarak 3 yıl önce projeler bazında mütevazı bir destek verdiği bildirildi.
Türkçe medyanın Türkiye’den de çalışmalarını sürdürebilir bir destek görmediğine işaret edilen panelde, Türkçe medya geleceğinin belirsiz olduğuna vurgu yapıldı.
5 yıl sonra Türkçe medyanın konu edildiği bir toplantının yapılmasını üzücü olarak değerlendiren gazeteciler, en kısa zamanda Türkçe medyada durumun düzelmesi için sorunların tespiti, ilgili kurumlara iletilmesi ve çözüm üretilmesinin gerektiğini söylediler.
“ Kosova’da Türkçe Yayın ve Basın” konulu yuvarlak masa toplantısında Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekilleri Müfera Şinik ve Fikrim Damka, KDTP Priştine Şubesi Başkanı Cüneyd Ustaibo, Gerçek Derneği Başkanı Gülşen Bölükbaşı ve çok sayıda Türk gazeteci katıldı. /Kosovahaber