Kosova Türkleri Milli Bayramı kutlamaları çerçevesinde Pazartesi akşamı Priştine’nin Ulusal Tiyatrosunda görkemli bir program düzenlendi. Yoğun katılımın olduğu programda önce günün önemi konusunda konuşmalar yapıldı, ardından da Türkiye ve Prizren’den saz ile ses sanatçılarının icra ettiği müzik programı sunuldu.
Gecede Kosova ve Türkiye Milli Marşlarının okunmasından sonra konuşmalara geçildi.
“Beş senedir devletimizin bağımsızlığını ve toplumumuzun bayramını kutlamaktayız. Beş senedir birlikte faaliyette bulunarak geleceğimizin planlanması mutluluğunu yaşamaktayız” bu sözlerle konuşmasına başlayan Kosova Kamu Yönetim Bakanı ve KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar devamda şöyle dedi:
“Biz Kosova Türkleri, Balkan coğrafyasında yüzyıllar boyunca bu topraklarda başta Arnavutlar olmak üzere tüm diğer halklarla beraber yaşamaktayız ve ortak kaderi paylaşmaktayız.
Bu uzun yıllar içerisinde ve bilhassa son yüz sene içerisinde mücadelemiz, dilimizi, dinimizi, kültürel değerlerimizi tek sözle gelenek ve göreneklerimizi korumak ve geliştirmekti.
2008 yılında Kosova bağımsızlığının ilanıyla bizim de çalışmalarımız tam anlamına ulaşmıştır.”
Kosova Türk toplumunun Türkiye Cumhuriyetiyle birlikte bağımsızlığı desteklediğini söyleyen Bakan Yağcılar, yeni devletin tanınması ve kalkınmasında baş rol ile üstlendiğini ve iki devlet arasında yeni ve daha güçlü köprülerin kurulmasında çalışmaların yapıldığını vurguladı. 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı kutlamalarına da değinirken Kamu Yönetim Bakanı, “23 Nisanı Kosova’da kutlamanın Kosova’daki mücadelemizin ve varlığımızın en önemli hususiyeti olmuştur” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Songül, “Bu ülke, bizim için yüzyıllardır Türk soydaşlarımızın, Arnavut, Boşnak, Roman ve tüm kardeş toplulukların beraberce yaşadığı bir ülkedir. Bu ülkenin Türkiye için çok özel anlamı vardır ve her zaman dost ve kardeş bir ülkedir. Buradaki Türkler iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin en güzel köprüsüdür. Buradaki Türk varlığı, kimliği, dilin korunmasındaki titizlilik ve her alandaki çok aktif ve başarılı çalışmalar anavatan olarak Türkiye’ye gurur vermektedir. Buradaki Türkler aynı zamanda Kosova’nın çok etnili ve çok kültürlü yapısının zenginliğidir. Kosova’da Türklerin saygın bir halk olmasından Türkiye’nin gurur duymaktadır” dedi.
Bağımsızlıktan önce olduğu gibi ilanından sonra da Türkiye’nin her zaman Kosova’nın destekçisi olduğunu Büyükelçi Ozan, Avrupa’nın en genç ülkesinin barış ve refah içinde yaşaması için Türkiye’nin katkıda bulunmaya devam edeceğini kaydetti. Ozan, bu bayram vesilesiyle birlik ve beraberliğe de çağrı yaptı. Kosova’nın gerek siyasi gerek ekonomi alanında daha parlak geleceği için birlik olunması önemine vurgu yapan Büyükelçi Ozan, aynı zamanda Kosova Türklerinin de birlik ve beraberliğin önemini bir kez daha düşünmeleri gerektiğini vurguladı. Ozan, “Siz birlik içinde olursanız, güçlü Türkiye sizin arkanızda daha güçlü duracaktır ve verdiği gücü daha iyi kullanacaksınız” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
23 Nisan kutlamaları vesilesiyle Kosova’ya gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi AKP Milletvekili Gülay Dalyan, bir Rumeli Türk’ü, bir Gostivarlı olarak hitap etmek gururunu yaşadığını belirterek, kardeş Kosova’nın beşinci yılının kutlandığı bugünlerde Türkler arasında birlik ve beraberliği görmenin kendisi için bir gurur, bir onur kaynağı olduğunu söyledi. Hele 23 Nisan’da Türklerin bir çatı altında toplanması, birlik ve beraberlik içinde bu otoriteyi sağlamasının ayrı bir güzellik olduğunu konuşmasında ileri süren AKP Milletvekili Dalyan, birlik ve beraberliğin Türkiye’de yaşayan Rumeli kardeşlere de bir güç kaynağı olacağını ifade ederek, Türkiye’nin buradaki Türk, Arnavut ve Boşnakların birlik ve beraberlik içinde, tek bir bayrak altında olmasını arzu ettiğini vurguladı.
“Özellikle Türk kardeşlerimizin aynı birlik ve beraberlik içinde olması Türkiye için de bir mutluluktur ve bu beraberliğe daha büyük katkıda bulunmasını sağlayacaktır. Bölünmüşlük mutluluk getirmez” diyen Gülay Dalyan, burada Türk ve Arnavut bayrağı yan yana duruyorsa, demek ki birlik ve beraberliğiniz oluşmuş ve bu yolda devam etmek zorundasınız“ sözlerini ekledi.
CHP milletvekili Melda Onur da anavatan ve burası arasında tam bir köprünün kurulmuş olduğunu gördüğünü, ciddi bir iş, kültür, eğitim, sosyal akışın olduğunu, burada Türk iş adamlarının bulunduğunu, askerler, komutanların burada olduğunu; Türkiye için bunun çok önemli olduğunu söyledi. Milletvekili Melda Onur birlikten söz ederken, “Bütün Balkanlarda kültürel ve ruhen bir birliği arzuluyoruz. Kosova ve tüm Balkan Türklerinin tek bir ruh halinde bütünleşerek anavatanla hareket etmesi bizim gücümüze güç katacaktır. İktidar ve muhalefetiyle, bizim buradaki soydaşlarımızla Türk dostlarımızla ilişkilerimiz katlanarak, sıkı devam edecek. Bölünme yok, bütünleşmek var ve hep birlikte Avrupa yolunda olacağız” dedi.
Konuşmalardan sonra geceye müzik programıyla devam edildi. İlk önce Türkiye Kültür Bakanlığı “Lale” Türk Sanat Müziği Kadınlar Topluluğu sahne aldı. Dillerden düşmeyen eserleri seslendiren Lale Türk Müziği Kadınlar Topluluğunun saz ve ses sanatçıları, sanatseverlere unutulmaz bir akşam yaşattı. Seyirci zaman zaman şarkılara eşlik ederek sanatçıları uzun uzun alkışladı.
Ardından sahneye Prizren’in “Doğru Yol” Derneği sanatçıları çıktı ve seslendirdikleri Prizren türküleriyle seyirci tarafından büyük beğeni kazandı.