Priştine’de bugün Başbakanlık nezdinde Topluluklar Ofisi’nce örgütlenen Kosova Hükümeti toplantısında 23 Nisan Kosova Türk Toplumunun Milli Bayramı ilk kez kutlandı. Bu kutlamanın ilerde de gerçekleşeceği ve bunun geleneksel hale geleceği açıklandı.
Başta Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, AGİT Kosova Misyonu Şefi Büyükelçi Gabrielle Meucci ve bazı AB üye ülkelerin Priştine büyükelçilerinin de hazır bulunduğu Hükümet’in bugünkü genişletilmiş toplantısında düzenlenen bu kutlamada, Başbakan Isa Mustafa, Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar ve çoğu bakanlar, çoğu bakan yardımcıları, Meclis Başkan Yardımcısı Duda Balje, Türk milletvekilleri Müfera Şinik ve Fikrim Damka, Türklerin yaşadıkları belediyeler başkan yardımcıları, bazı Türk TSK-lar ve Kosova Türk Öğretmenler Derneği temsilcileri hazır bulundu.
Toplantının başında 23 Nisan Kosova Trükleri’nin Milli Bayramı’nı kutlayan Başbakan Isa Mustafa, Kosova toplumuna tamamen entegre olmayı başaran Kosova Türk topluluğunun günümüzde bazı zorluklarla karşılaşmasına rağmen yerel düzeyden merkezi organlara kadar bütün kamu kurum ve kuruluşların tüm düzeylerinde Türklerin temsil edilmesinden Kosova’nın gurur duyduğunu söyledi.
Bağımsız Kosova’nın her günkü gelişimi ve devletsel konsolidasyonunda Kosovalı Türklerin büyük payı geçtiğine vurgu yapan Mustafa, Türklerin tüm mercilerde bugün yer almalarının sembolik bir şeyi teşkil etmediğini bunu hak ettiklerini ve bunun Kosova’nın bir gerçeğini oluşturduğunu ifade etti.
Avrupai Kosova’nın demokratik kalkınmasına pay sunmaları için Kosovalı Türklerin daha da teşvik edileceğini belirten Başbakan Isa Mustafa, 23 Nisan’ı beraberce kutlamaktan memnuniyetini ifade etti ve Kosova Türk topluluğuna başarıların devamını diledi.
Başbakan Mustafa’dan sonra sözü alan Kamu Yönetimi Bakanı ve KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Hükümet’in toplantısında 23 Nisan Kosova Türklerinin Milli Bayramı’nın kutlanmasından memnuniyetini dile getirdikten sonra ülkemizin her yanlı kalkınmasına Türk Topluluğunun büyük payı geçtiğini ileri sürdü. Ancak topluma tamamen entegre olmakta Kosova Türklerinin günümüzde de bazı zorluklar ve sıkıntılarla karşılaştığına dikkat çeken Bakan Yağcılar, ülke çıkarlarının korunmasında Türk topluluğunun yapıcı katkılarda bulunmayı sürdüreceğini söyledi.
Anayasa ve yasalar ile öngörülen hakların uygulamada halen bazı sıkıntılar yaşandığını belirten Bakan Mahir Yağcılar, tüm kamu kurum ve kuruluşlarda Türklerin temsil edilmesi gereğini ortaya koyarak ilk sırada eğitim ve haberleşmede mevcut sıkıntı ve sorunların en kısa zamanda halledilmesini istedi.
Eğitimde karşılaşılan sorunların ortadan kaldırılması için Eğitim Bakanlığı nezdinde Türk topluluğuna dair bir eğitim birimin kurulmasının gereğine vurgu yapan Yağcılar, haberleşme alanında da sorunlar ve sıkıntılarla karşı karşıya kalan Türk topluluğu için çok önemli olan Türk basın ve medyasına belli bir bütçenin ayrılmasını talep etti.
RTK-da Türkçe programın genişlemesi ve kadronun güçlendirilmesi gereğine dikkat çeken Yağcılar; Türklerin, kamu kurumları olan Kosova Polisi, Kosova Güvenlik Gücü, yargı ve diğer alanlarda gerektiği gibi temsil edilmediğinden dolayı bunun en kısa zamanda halledilmesini istedi.
Bugünkü toplantıda KDTP Milletvekili Müferra Şinik, Kosova toplumunun yapıcı unsurunu teşkil eden Türk topluluğunu günümüzdeki entegrasyonda karşılaştığı sıkıntıların en fazla eğitim alanında ve kamu kurum ve kuruluşlardaki istihdamda yaşandığını açıkladı.
Eğitim Bakanlığı nezdinde Türkçe Eğitim Masası’nın kurulmasını talep eden Şinik, kitap sorunun halen tamamıyla çözülmediğini, lisans ve yüksek lisans öğrencilerin günümüzde de birçok sorunlarla karşılaştığını vurguladı. Kamu üniversitelerde Türklere ayrılan kontenjanın artırılması, Türklerin eğitim gördükleri okullarda Türk müdür veya müdür yardımcılarının atanması gereğine de işaret eden Şinik; Kosova Polisi, Kosova Güvenlik Gücü ve diğer kamu kurum ve kuruluşlar için başvuruların ve mülakatların Türkçe olmasının kaçınılmazlığına vurgu yaptı.
Mamuşa gibi kırsal kesimde yaşayanların devlet tarafından daha fazla destek görmelerinin gereğini ortaya koyan Müfera Şinik de Bakan Yağcılar gibi Türkiye’nin Kosova’ya sunduğu her yanlı yardım ve desteğini takdir etti.
Müfera Şinik’in konuşmasından sonra sözü alan Eğitim Bakanı Arsim Bajrami özellikle eğitim alanında Türklerin mevcut sorunlarının çözümlenmesi için ister bizzat kendisinin ister de Eğitim Bakanlığı’nın angaje olacaklarını ve ortak çözümlerin bulunması için Hükümet olarak Türkiye ile her tür işbirliğini daha ileri bir seviyeye çıkarmaya hazır olduklarını açıkladı.
Kültür Bakan Yardımcı Rexhep Hoti de bu vesile ile yaptığı konuşmada kültür alanında Kosova Türklerinin büyük pay sunduklarını ve Türklerin entegrasyonun sorunsuz geçmesi ile Türklerin Milli Bayramı’nın kutlanmasından herkesin gurur duymasını istedi.
Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Orhan Volkan, eğitimde Türk öğrencilerinin günümüzde karşılaştıkları sorunlara değinirken maalesef günümüzde de kitap sorunun halen tamamen çözülmediğini, özellikle yeni müfredata ayak uydurmada kitaplar eksikliğinin bir hayli sorun yarattığını ifade etti. Türk öğretmenlerin de değişik seminerlere katılmaları gereğini ortaya koyan Volkan, konuşmada bulunan diğer Türk temsilcileri gibi Türkiye üniversitelerinde mezun olan öğrencilerin diploma denklikleri sorunun çözülmesini talep etti.
Türk öğrenciler adına konuşan öğrenci Yücel Gaş, eğitim şartlarının iyileştirilmesi, kitap sorunu yanı sıra araç ve gereçlerin Avrupa standartlarınca olmasını ve laboratuarların daha çağdaş donatılmasını talep etti. /kosovahaber.net